Kinoa zayıflatır mı? Nasıl kullanılır?

Güney Amerikadaki And Dağlarında yetişen ve tarihi İnkalara dayanan kinoa görüntüsü tahıla benzer ama tahıl değildir. Kinoa pancar ve ıspanak tarzı bitkilere daha yakındır. Güney Amerika halkları tarafından uzun zamandır kullanılan kinoa gıda değerinin keşfedilmesi ile birlikte popüler bir yiyecek olmuştur ve insanlarda kinoa nedir sorusunu uyandırmıştır.

Kinoa Nasa kadar astronotların gıda ihtiyacının giderilmesi için kullanılmıştır. 2013 yılı Birleşik Milletler (BM) tarafından kinoa yılı duyuru edilmiştir.

Kinoa nedir?

Her ne kadar görüntüsü tahıllara benzese de kinoa otsu bir bitkidir ve ıspanakgiller familyasındandır. Besleyici ve etli yaprakları olan kinoanın açan çiçekleri varlıklı gıda kaynağı olan tohumlara dönüşür. Kinoanın yenilen kısmı bu küçük tohumlardır.

 

Kinoa nedir, nasıl kullanılır ve niçin önemlidir?

Buğday ve pirinç dünya nüfusunu besleyen 2 esas tahıl türüdür. Vücudun temel protein ihtiyacını karşılayan besinler buğday ve pirinçtir. Pirinç üretimi için oldukça pozitif suya gereksinim duyulur. Dünya genelindeki su kaynaklarının azalmasıyla ve küresel ısınmayla birlikte pirinç ve buğday üretimi de azalmıştır. Bundan nedeniyle alternatif bir gıda olarak her türlü topraklarda üretilebilen, su ve gübre problemi olmayan kinoa gündeme gelmiştir.

Kinoa tohumu

Kinoa tohumu bitkinin yenilebilen kısmıdır. Ufak görüntüsüne karşılık kinoa tohumları oldukça besleyicidir. Kinoa tohumları esas aminoasitlerin tamamını ve yüksek oranda protein içerir. Nebati gıdalar aralarında kinoa en yüksek protein içeriğine sahip besindir. Proteini yaratıcı temel inşa taşı aminoasitlerdir. İnsan vücudundaki 20 aminoasitten 9’u karoser kadar üretilemez. Bunlar et,yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardan alınmalıdır. Kinoa bu 9 aminoasitin tamamını içerir. Kinoa’nın içerisinde adeta et değin aminoasit vardır ve kinoa aminoasitlerinin emilimi etten daha fazladır.

Keza kinoa tohumu yüksek oranda vitamin, mineral ve lif içerir. Kinoa tohumunda A, B, C, D ve K vitaminleri vardır. Bu varlıklı içeriğe karşılık kinoa tohumlarında hiç kolesterol yoktur. Bunlar dıştan kinoa tohumu magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor açısından da zengindir. Bu varlıklı içeriğin ahali tarafından keşfedilmesiyle kinoa nedir ve kinoa faydaları nelerdir merakı uyanmaya başlamıştır.Kinoa faydaları

Birçok ayrı gıdadan alınabilen ceset gereksinimlerini tek başına içerisinde barındıran küçük kinoa tohumları insan sağlı açısından oldukça faydalıdır. Yaygın olarak aşina kinoa faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kanser oluşumunu engeller. Kalp-damar sağlığını korur. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Yüksek tansiyona iyi kazanç. Diyabete iyi kazanç. Bahar alerjisine aleyhinde korur. Antioksidandır. Anne sütünü arttırır. Ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırır. Yaşlanmayı geciktirir. Kansızlığa iyi kazanç. Kabızlığa iyi gelmesi tanıdık kinoa faydalarıdır.

Kinoa ile zayıflama

Zengin içeriği ile gündeme gelen kino konusunda en fazla sorulan sorulardan biri de kinoa ile zayıflama olası müdür? Kinoa ile zayıflamak isteyenler için kinoanın katkıları şöyle:

Kinoa yüksek miktarda protein içerir. Tokluk hissi verir ve kolesterolü yükseltmez. Varlıklı kalsiyum içeriği ile metabolizmayı hızlandırır. Vücutta ödem oluşmasını engeller. Spor ve perhiz yapanlara vücuda enerji vererek katkı maddesi sağlar. Yeniden diyet ve spor yapanlarda kas ve kemik sağlığını korur. Perhiz yapanlarda kilo aldırmadan vücudun çoğu beslenme ihtiyacını karşılar.

 

Kinoa nasıl kullanılır?

Kinoa yüksek beslenme değerine karşılık yağ oranı düşüktür ve kilo aldırmaz. Basit hazmedilmesi nedeniyle de bebeklerden yaşlılara değin her yaş grubu için yerinde bir besindir. Vejetaryenlerin protein ihtiyacını gidermesi için de ideal bir besindir.

Çölyak hastaları için de uygun

Gluten içermediğinden çölyak hastaları için de uygun bir üründür. Tüm bu özellikleri bir araya geldiğinde kino için zaruri olmuştur. Dünya genelindeki çoğu toplumda olduğu gibi ülkemizde de kinoaya ilgi uyanmıştır. Ülkemizde kinoa kolaylıkla ulaşılabilir bir ürün olarak çoğu marketin reyonlarında yerini almıştır. aynı zamanda toplumumuz için yeni bir mahsul olan kinoa için çoğunlukla kinoa nasıl kullanılır sorusu sorulmaktadır.

Kinoa’nın kendine has bir aroması vardır ve baskın bir tadıyla etken bir kokusu yoktur. Kinoa lezzetli ve hafif bir besindir. Bulgur ve pilavın kullanıldığı yemeklerin tamamında kullanılabilir. Kinoa garnitür olarak yemeklere eklenebilir, çorbalarda kullanılabilir ve pilavı yapılabilir. Un haline getirilerek kek, pasta ve kurabiye hamurlarına konulabilir. Yine kinoa nasıl kullanılır sorusunu soranlara haşlanmış kinoanın salatalarda kullanılması iyi bir seçenek olabilir.

Kaynak: Moda Sitesi, Moda Haberleri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s